Mommy Yaya..Wife En.Polis

Mommy Yaya..Wife En.Polis

Teman-Teman Blogku

Monday, 31 December 2012

Majlis Meraikan Pasangan Pengantin 1Malaysia Beramai2 Wilayah Persekutuan 2010

Salam...

Da lama pn cite ni..Aku kawin ngn En babah pun da hampir 3 tahun.. Tapi sangat seronok sebab kami antara pasangan yang bertuah dipilih oleh Pihak JAWI & Baitulmal untuk diraikan secara beramai2 bertempat di Masjid Wilayah persekutuan pada 4/12/2010..uish..da lama..da 2 tahun lebih da..tapi kenangan tu tetap segar dalam ingatan...
Majlis telah di rasmikan oleh YB Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir Bin Haji Baharom. Seramai 285 pasangan yang bertuah telah di pilih untuk majlis tersebut. Okey lah tu...sepasang persalinan berwarna silver untuk aku & en babah..pada majlis tu jgk sumbangan wang telah diterima oleh setiap pasangan pengantin..Alhamdulillah..

ATURCARA MAJLIS MERAIKAN PASANGAN PENGANTIN 1 MALAYSIA SECARA BERAMAI-RAMAI 2010 WILAYAH PERSEKUTUAN
Tarikh / Tempat : 4 Disember 2010 (Sabtu),
Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur
 
Aturcara Program
8.30 pagi – Ketibaan pasangan pengantin dan sesi pendaftaran
10.15 pagi – Ketibaan tetamu jemputan
10.30 pagi - Ketibaan tetamu kenamaan
10.50 pagi - Ketibaan YBhg. Dato’ Che Mat bin Che Ali, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah
Persekutuan (JAWI) dan YBhg. To’ Puan Hajah Rakiah Mariana Binti Latiff.
- Ketibaan YBhg. Dato’ Haji Wan Mohamad bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan YBhg. Datin Hajah Saadiah binti Haji Ahmad Rashdi
- Ketibaan YB Senator Dato’ Mashitah binti Ibrahim, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan YBhg. Datuk Abdul Shakor bin Abu Bakar
11.00 pagi - YB Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir Bin Haji Baharom (Bersara) Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan YBhg Datin Seri Hajah Fatmawati binti Haji Saidin.
11.10 pagi - Bacaan ayat suci Al-Quran
11.20 pagi - Ucapan Alu-aluan oleh YBhg. Dato’ Haji Che Mat bin Che Ali, Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI)
11.30 pagi - Ucapan meraikan pasangan pengantin oleh YB Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil
Khir bin Haji Baharom (Bersara) Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
12.00 tgh hari - Bacaan doa
- Gimik
- Penyerahan Mock Cheque
- Penyampaian Cenderahati
- Makan tengah hari
- Sidang media
1.30 petang - Solat Zohor dan bersurai

kalo nak tengok artikel pasal majlis ni KLIK DISINI .. aku kt belakang skali...hehehehehe...

Meh tengok gambo sekitar majlis yang udah tentunye banyak gambo aku ngan En babah je la kan...

       Makeup done by myself..opkos la xsecantik mak adam makeupkan..tp sweet kata en Babah

                                              Aku & En Babah sebelom masuk dalam dewan

                                          Sebahagian dari 285 pasangan yang diraikan haritu...

                                                           Aku lagi..comel x?kih3

               Pentas utama..Majlis dirasmikan oleh Mejar Jeneral Dato' Seri Jamil Khir Hj Baharom.

                                  En Babah yang cover hensem! (Hensem ke?!!..ngehhh3!)

                      Antara pasangan Mualaf yang turut diraikan bersama2...1Malaysia la katakan

 Aku lagi..Bam2 giler time nih! TQ kat Ayong sebab tolong jahitkn manik kt lengan n hujung baju!

                                                                          My HERO!

                                                                 Me & En Babah lagi....

Ni la venue nye..Masjid Wilayah Persekutuan.Sumpah giler besar masjid ni.Amat selesa utk solat...


Lastly  
Gambo gedik aku & En Babah la... Camwhoring sungguh!





  (Alhamdulillah,2012 tahun yang sangat bermakna untuk kami berdua)
 

Loves,
Mummy Yaya

Thursday, 20 December 2012

Rindu kat korang!

                                           Satu2 nye jantan dalam department aku dulu..Ramesh

                                        Both us are Hot mummy!

                                          Time Bukak puasa kat SALOMA BISTRO (Puasa tahun lepas)

                  photo session untuk department..Masa ni aku ngan Emma sama2 pregnant


Kak Rini,Ramesh,Emma & Ekin,

Aku rindu sangat ngan korang..
Korang da g jauh2 dari aku...
Tinggal aku sorang2 je lagi kat bawah ni!

Rindu masa kita bersama2 dulu...
Sekarang pun da jarang berjumpa..
Emma & kak Rini kat Menara 3
Ramesh kat Corporate Mail
Ekin kat Conference Centre
Nak lunch sama2 pun da jarang sekarang...

Dulu sebelom Ekin g Conference Centre,aku salu lunch ngn dia..
Sekarang,aku lunch sorang2..Sedih sangat!

Bile la dapat bersama2 cam dulu?Memang tak kan la....
Rindu,rindu sangat2!
Entry ni aku tulis sebab aku rindu sangat2 ngan korang!


(Al-Fatihah untuk abah Kak Rini yang telah kembali kepada Penciptanye pada 10/12/2012.Semoga Arwah ditempatkan dikalangan para solehin...Amin)


With love,
Mummy Yaya

Like Babah,Like Daughter!


LIKE BABAH,LIKE DAUGHTER!


Ni je yang bole aku cakap...huhuhuhuhuhu...
Yaya exactly bulat2 da tiru perangai babah dia masa kecik2 dulu...
Da pandai panjat meja....mulut riuh..Hope panjat meja je la...jangan dia dok joget2 atas meja tu udah ler!
Memang pengsan la aku dibuatnye!

Babah,
She had copied 95% daripada perangai awak... huhuhuhuhuhuhu
Mummy conpius ni gegirl ke boboy...kih3
Nenek Yaya pun sengih je bile tau perangai cucu nye tuh!ngehhhhh3


Ape2 pun ad less than 2 week before she turns 1 year old!Oh..cepat sangat masa ni berlalu...
Rase cam je masuk tahun baru,tapi rupe2 nye da nak bertemu tahun baru balik..Ya Allah..
Anak tambah umur,mummy & babah pun akan bertambah umur jugak...
Tambah anak?errrkkkkkk....Masih mencuba..tapi masih belom ada rezki..Huuhuhuhuhuhuhu
Ape2 pon bio la Yaya pandai berdikari dulu..nanti takde la aku pening kepala..kih3...
Tapi kalo da sampai rezkinye,tak kan nak tolak,betol tak?hehehehehe


(Nota Kaki:Sumber cite perangai En Babah masa kecik adalah Mak Mertuaku!)

Love,

Mummy Yaya


Wednesday, 19 December 2012

Fenomena Durian Crepe!!!!

Salam,

Da lama x menaip ni..Bz dan aku baru je sihat dari sakit..huhuhuhu..Dugaan dari Allah,kita kena terima dengan penuh kesabaran..

Entry kali ni berkenaan dengan Durian Crepe yang menjadi fenomena skrg ni...Korang penah makan Durian Crepe tak?Sedap tak rasenye?aku lak sumpah tak penah makan sampai la satu hari kawan En Babah order dari aku...
Aku pun gelabah tahap gaban la..ye la,mane tak nye..da la aku tak penah makan,apetah lagi tengok benda alah tu..tetiba ada orang order..huhuhuhuhu..Tapi macam biasa la..rezki yang datang takkan nak tolak mentah2 camtu je..aku takkan hampakan customer aku..ape lagi,aku google segala resepi yang ada kat dalam internet tuh...balik keje tu bermula keje2 melipat2 n membungkus Durian Crepe...Aku tak penah tengok rupenye,maka aku ikut je la tahap kreativiti aku...
Korang rase jadi tak Durian Crepe aku tuh??? Nak tau jadi ke tak,tengok 2 keping gambo kt bawah ni yang aku sempat ambik.....




Jeng,jeng,jeng....... ni la hasilnye..hehehehehehhehe...tak cantik tapi rasenye!walawehhhhhh..terangkat kata kakak and abg ipor aku..kih3..
Alhamdulillah...pas aku siapkan order En Babah ni..aku dapat lagi 11 kotak order dari opismate aku & En Babah dan jugak dari kawan kakak aku..syukur...

Kalo nak order,bole whatsapp @SMS aku 012-3539046.. pick up point KLCC atau cheras..
Selain dari Durian Crepe aku jugak ada produk lain seperti Mangga crepe..strawberry and Kiwi crepe masih masih dalam mood percubaan..selain dari tu ad jugak Chocolate moist cake,Carrot cake with cream cheese and blackcurrant topping and Red velvet cupcakes.Jangan segan2 nak order kalo nak rase la kan....hehehehhe


(En babah adalah Funder & tester aku yang terbaik!Tenkiu babah!)


With Love,
Mummy Yaya

Monday, 26 November 2012

Galaxy Note..Suprise dari En Babah!

Syukur3!!!! Alhamdulillah...

Kenapa? selama 2 tahun lebih usia perkahwinan kami,ni la kali pertama en babah wat suprise yang sangat mahal..terkejutnye aku sampai airmata pn tak nak keluar..Ya Allah,betapa sayang nye dia pada aku sampi berhabis duit sebanyak itu untuk menggembirakan hati aku...Aduhaiiii...Terima kasih sayang..


Nak tengok ape yang aku dapat?Meh kita cekedaut....





Taraaaaaaaaaaa...tu dia GALAXY NOTE 1 seprise dari dia!!! huk3 terharu sangat2..aku mintak nk Desktop senang aku nak berblog sakan kat umah.. tapi na la dia bg benda alah ni...Alhamdulillah,walu ape pun aku tetap bersyukur & berterima kasih atas pemberian ni.. aku tau laki aku tu bukan romantik orgnye..Nak dapat bunga sekuntum pun payah..tapi kalo sekali dia buat suprise,memang akan speechless la jawabnye....

Abang,
Terima kasih banyak2 sebab sanggup berhabis duit untuk belikan nana hadiah ni..Maaf nana tak mampu nak hadiahkan abg hadiah yang semahal ni..Nana doakan abang dipanjangkan umur & dimurahkan rezki selalu...

 (p/s:Speechless tu tetap ada smpai la hari ni...Terima kasih Ya Allah atas rezki dari mu ini )

Loves,
Mommy Yaya

Friday, 2 November 2012

Alhamdulillah,she is 10 month old already!

Salam,

NUR SOFFYA KHADIEJA is 10 month old yesterday! Yeay!

makin bijak,makin banyak akal.. makin terserlah kecomelan nye...
mata cepet,hidung cangor,pipi tembam,kuat menjerit
yang pasti 100% ikut babah!
Nasib la..nak wat camner babah yg ter uwekkkk2 masa mommy preggy kan dia..uwaaaaaaa!!!!

So layan je la pic2 yaya ni ha...

My Slepping beauty Princess

                                                     Jebah je mukanye tuh!

Acu cube try anak tudung kakak dayah 
Manje babah..time raye aji ri tu demam..nk babah je.... :(
                                          Ni masa lawat babah kt PULAPOL...kembar seiras!

                                             Ni mmg photostate muka babah!

ni yaya & mommy!org ckp yaya ni mmg lgsg xde rupe aku!
                                         Ni adalah hobi baru dia sejak babah rekrut kt PULAPOL!
                                     

Hai la buah hati pengarang jantung intan payung gunung meletopppp mommy & babah ni! Smoga membesar dengan sihat & jadi anak yg bijak serta solehah!Mommy & babah loves u so much!


[Nota Kaki:xmo tdo dak kecik nih!excited nak tengok babah passing out esok!]


Love,

Mummy Yaya

Wednesday, 31 October 2012

Hadiah Wedding Anniversary Yang Ke 2

pejam celik da 2 tahun usia perkahwinan aku dgn En Babah..Alhamdulillah syukur..jodoh kami masih kuat,kasih sayang antara kami kian kukuh...
Lagi best tahun ni dengan kehadiran buah hati sulung kami,NUR SOFFYA KHADIEJA yg da berusia 10 bulan...haiii,cepatnye kla masa ni berlalu...
Ok ok kita berbalik pada tajuk asal kita...
 Act,hadiah ni aku dapat 2 bulan sebelom anniversary.Tp tak sangka lak awal en babah bagi kt aku...hhehehehhe...Thank you so much Babah!I love u more than everything!Thanks for being just the way u are!May Allah bless our marriage till the end of our life...Amin

Jom belek2 ape la hadiah yang best sangat aku dapat dari En Babah.....

                                                               1........


                                                               2..........


                                                               3..........


Jeng,jeng jeng!


Ni la dia....PRECIOUS GIFT EVER THAT MONEY CAN'T BUY!
NUR SOFFYA KHADIEJA,our little princess!


Ada lagi....jeng,jeng,jengggggggggg



Taraaaaaaaaaaaaaaaa!!!!





Oven & Handmixer!!!!!  oh my! oven xsempat nk snap pic..tengok kotaknye udah la yer! ngeh3
walupun tak semahal Kitchen Aid punyer brand tp amat la berguna since aku da mula terjebak dengan bisnes kek choc moist(nak pomote gak nih!hehehe) secara kecil2an...Jadi la kan...janji ada..bukan nak bukak kedai pun nak dapat yang canggih2...

En Babah,Thank you Cayang!

(giler pueh hati sebab dari pregnant lagi mmg nak benda alah nih!)


Loves,
Mommy Yaya

Tuesday, 30 October 2012

Kerana Dia Sudah Kembali kepangkuan Illahi....Al Fatihah.....

Salam...

da lama xmenulis..tah knapa aku ttibe tpnggil utk menulis entry ni..

Dia adalah nenek saudaraku bahkan dia juga guru mengajiku..
Dia tempat kami bermanja masa kecik2 dulu...
Ayam masak merah dia adalah favouriteku..
sekarang tiada lagi..
Dia telah kembali kpada Pencipta NYA pada 29/6/2012..aku terlalu sedih smpai mata xberdaya nk menitiskan airmata..
Sudah 4 bulan dia pergi..serius aku mmg xpercaya!
Al fatihah utk dia.. Smoga rohnye dicucuri rahmat & di tempatkan dikalangan hamba2nye yg beriman... Aminnnn.....


Ini adalah gambar terakhir dia yg ada dalam simpanan aku.gambar ni masa majlis perkahwinan anak lelaki bongsunye a.k.a pokde ku...

(p/s:tetibe teringat kt Arwah wan chik....)


Loves,
Mommy Yaya

Tuesday, 12 June 2012

Kenapa? Al-quran jawab..


 Sebarkan kepada teman-teman yang mungkin memerlukan. Ujian Allah tak semestinya dalam bentuk kesusahan, malah ujian kesenangan yang paling ditakuti kerana hati mudah lalai dengannya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KENAPA AKU DIUJI?
=================
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
*Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
=============================================
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
*Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
=========================
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
*Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST?
==========
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."
*Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
==================================
1) "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
*Surah Al-Imran ayat 200

2) "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
*Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
==================================
"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka..."
*Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
==========================
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
*Surah At-Taubah ayat 129

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!
================================
"...dan jgnlah kamu berputus asa drp rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
*Surah Yusuf ayat 12


Loves,
Mummy Yaya

Friday, 1 June 2012

Nur Soffya Khadieja - 5 bulan hari ini

pejam celik da 5 bulan dak icing ni rupenye..makin bijak,makin kuat menjerit,makin mengada2..makin kuat membebel,makin kuat majuk(pe'el sape la ni yaya..huhuhu) ,makin dobok & makin segala2nye la..alhmdulillah terasa hidup ni da lengkap dengan kehadiran dak icing ni.setelah hmpir 1 tahun berkahwin,aku disahkan hamil.tu pn selepas sbulan aku berpindah ke rumah baru kami..dapat umh,disahkn preggy..REZEKI dr ALLAH..tau2 preggy je dak icing ni da 2 bulan dok senyap2 kat dlm..syukur sbb aku xmgalami ape2 alahan waima morning sickness skalipun kerana sume nye telah dipindahkan ke En Babah..cian en babah uwek sna cni,mabuk mcm2,alah mcm2..xpe lakn..fair la,mummy bawak perut,babah amik sume tu..hehehehehehe

Oh ye,untuk pengetahuan korang yaya ni lahir secara C-sect pada 1/1/2012(Baby new year u olls!) di UKM MC,Cheras tepat pada 4.26ptg waktu asar.Yaya lahir seberat 2.72kg je(kecik je kau yaya,tp terjun ikut tingkap..huhuhu..xpe la,jnji kuar kan syg..).. terase2 lagi keseraman dalam DEWAN BEDAH tu waktu surgeon toreh perut nk kuarkn dak icing ni...huhuhuhuhuhu

Mummy & babah sentiasa doakn yg terbaik buat Yaya..kt bawah ni aku titipkan pic yaya ms dia mula2 dilahirkan n pic dia sekarang..enjoy!!!





Her 1st pic taken by En babah..(sila abaikan jari babah yg sgt montok tu..hehehe)..ni dia budak yg suke tendang2,jentik2 perut mummy siang mlm..ms ni aku agak mamai dek penangan Epidural & Morphine(huhuhu,sory ms Epidural..ur dose is not working out for me...Hi mr Morphine,u save my day...hahahaha)
muke nye sgt la macam amoi smpi aku tnye babah salah amik baby ke..hehehe..apola aku ni...(mamaikn..layan kn je la..kih3)

 Ni pic terbaru dia..nmpak tak beza dr yg atas tu...mata cepet,idung cangor,pipi tembam..heh,pendek kata hari2 nk geget budak icing ni..huhuhu..yaya ni copypaste segala ape yg ada kt babah dia tu..sebb tu nmpak cm boboy skit..hehehe..xkisah la..pada mummy awak sgt comel,adorable,manje..pendek kata I CAN'T TAKES MY EYES OF YOU!



(Masa entry ni ditulis,yaya berada dikampung.di colik mak long & pak long nye semalam..huhuhu..yaya balik cepat tau,mummy rindu... :(  )



Loves,
Mummy Yaya

Tuesday, 22 May 2012

Doa Ketika Memanjakan Anak-anak





Sedikit ilmu utk dikongsi bersama sebagai ibu/bapa.

Daripada Usamah Bin Zaid r.huma, beliau berkata: "Adalah Rasulullah s.a.w mengangkatku lalu meletakkan aku di atas pahanya, lalu diambilnya Hasan Bin Ali r.a di atas paha Baginda yang sebelah lagi, lalu Baginda s.a.w membacakan doa di bawah.